Underhåll och reparationer

Kontakta alltid styrelsen innan du genomför större ändringar eller reparationer i din bostadsrättslägenhet. På de här sidorna kan du läsa vad som gäller för underhåll och renoveringar, särskilt renovering av badrum och våtutrymmen. Vidare finns information om inglasning av balkonger och uppsättning av markiser. 

Som bostadsrättshavare har man rätt att göra ändringar, styrelsens uppgift är att se till att renoveringar genomförs på ett sådant sätt att framtida skador på fastigheten undviks. 

Bostadsrättsinnehavare har enligt bostadsrättslagen och föreningens stadgar ansvar för att lägenheten hålls i ett gott skick. Ibland uttrycks detta som att bostadsrättshavaren ska sköta lägenhetens inre underhåll. Enklare underhåll och renovering av lägenhet, såsom målning, tapetsering, omläggning av golv (ej våtrum) eller byte av köksinredning, kräver därför inget särskilt tillstånd av styrelsen.

Ibland vill lägenhetsinnehavare genomföra större renoveringsarbeten. Då är det viktigt att uppmärksamma att vissa åtgärder alltid kräver tillstånd av föreningen. Det gäller ombyggnation som innefattar:

•    Ingrepp i bärande konstruktion (väggar och golv/bjälklag);
•    Ändring som påverkar tätskikt;
•    Ändring/flytt av befintliga ledningar för avlopp, ventilation, värme eller vatten;
•    Annan väsentlig förändring av lägenheten. 

En ändrad planlösning, t.ex. att sätta upp nya eller flytta befintliga rumsavskiljande väggar i lägenheten, utgör också det en väsentlig förändring. Skälet är att en ändrad rumsindelning kan påverka ventilationen i lägenheten som är föreningens ansvar.

Renoveringar och ombyggnad ska alltid utföras fackmannamässigt. Om de planerade åtgärderna innebär ingrepp i badrummens tätskikt eller i lägenhetens vatten- och avloppsinstallationer, ska de av försäkringsskäl utföras av personer som är utbildade och certifierade för sådana arbeten. Att anlitade entreprenörer har denna behörighet ska kunna visas av lägenhetsinnehavaren som genomför en renoveringen.

En ombyggnation som saknar tillstånd, eller som utförts på felaktigt sätt, kan beivras av föreningen. Detta innebär att föreningen, med stöd av stadgarna, kan komma att tvinga bostadsrättsinnehavaren att återställa lägenheten i ursprungligt skick. Detta gäller även om det var en tidigare bostadsrättsinnehavare som en gång lät göra ändringen. Därför är det mycket viktigt att det finns en tydlig dokumentation av de åtgärder som styrelsen godkänt, och vilket underlag som finns för styrelsens beslut.

Kontakta alltid styrelsen inför större renoveringsprojekt, särskilt om de planerade åtgärderna är tillståndspliktiga.

ANSVAR FÖR REPARATIONER OCH OMBYGGNAD
Bostadsrättshavaren ansvarar alltid för allt arbete som medlemmen själv eller anlitad entreprenör har utfört. Det gäller även för eventuella framtida skador som orsakats av att renoveringsarbeten inte utförts på ett fackmannamässigt sätt.

Allt arbete som kräver skriftligt tillstånd från styrelsen ska utföras fackmässigt i enlighet med Boverkets Byggregler (BBR) och gällande branschregler.

•    Rörarbeten ska utföras av auktoriserad firma med erforderliga behörigheter (Säkert Vatten).

•    Vid badrumsrenovering ska tätskiktet (fuktspärren) göras av firma som är certifierad enligt Byggkeramikrådet (BKR). Information om godkända företag finns hos GVK Svensk Våtrumskontroll, Byggkeramikrådet eller Säker Vatten AB.

•    Elinstallationer ska utföras av en behörig elinstallatör. Behörighets- och kompetenskrav kan inhämtas hos Elsäkerhetsverket.

Vid ombyggnad av kök, eller byte av kyl/frys och diskmaskin, ska dessa förses med läckageskydd (plastmatta på golv) om det inte redan finns.