Badrumsrenovering

Renovering av badrum är känsliga eftersom det finns risk för vattenskador. Läckande rör kan ge upphov till mycket omfattande skador och uppstå lång tid efter arbetets genomförande. Rådgör därför alltid med styrelsen innan sådana renoveringsarbeten påbörjas. Observera att vissa åtgärder inte är tillåtna utan godkännande från styrelsen.

För att få tillstånd att genomföra renoverings/ombyggnadsarbete i badrum måste styrelsen informeras om de arbeten som kommer att genomföras. En skriftlig ansökan ska lämnas till styrelsen minst 6 veckor innan arbetet påbörjas. En sådan ansökan ska innehålla följande uppgifter.

•    Uppgift om lägenhet och kontaktuppgifter till lägenhetshavare

•    Kort beskrivning av planerade åtgärder. Skriv i punktform, komplettera gärna med en enkel skiss!

•    Godkända/certifierade entreprenörer. Bostadsrättshavaren ska i samband med ansökan visa att de entreprenörer som anlitas har godkänd behörighet för de arbeten som de är tänkta att utföra.

•    Besiktningsman. Vid renovering av badrum måste det finnas en godkänd besiktningsman som följer och dokumenterar arbetet. Besiktning bekostas av bostadsrättshavaren.

•    Intyg från behörig konstruktör. Om åtgärderna innebär ingrepp i bjälklag och/eller ändrad dragning av rörledningar (inklusive rör och brunnar för avlopp) krävs intyg från behörig konstruktör. Ett sådant intyg ska tillhandahållas och bekostas av den/de som önskar genomföra förändringen.

BESLUT OM TILLSTÅND
När en fullständig ansökan lämnats in, kommer styrelsen fatta beslut om tillstånd ges att påbörja arbetet. Beslut om tillstånd meddelas skriftligt.

Renovering/ombyggnad får påbörjas först efter det att styrelsen gett tillstånd. Styrelsen ska även informeras om eventuella ändringar under arbetets gång i det planerade projektet.

GENOMFÖRANDE AV RENOVERING
Renoverings- och ombyggnadsarbeten – oberoende av vilken del/funktion i lägenheten den avser – kan vara mycket störande för grannar, både i den egna och angränsade portar.

Alla arbeten ska därför bedrivas så att de orsakar minsta möjliga störning för övriga boende. Buller ska minimeras och särskilt störande arbetsmoment ska koncentreras till så få tillfällen som möjligt.

•    Tider. Ombyggnadsarbeten får endast utföras under vardagar mellan kl. 08.00–17.00 samt helger 11.00–16.00.

•    Information till grannar. Bostadsrättshavaren ska genom anslag i berörda portar informera grannar om att ett renoveringsarbete kommer att genomföras. Av informationen ska framgå vilka dagar och tider arbetet beräknas pågå samt kontaktuppgifter (telefon) till den bostadsrättshavare som är ansvarig för arbetet.

•    Särskilt störande arbeten såsom att bila, borra i betong och dylikt ska aviseras med angivande av dag och klockslag så att berörda grannarna kan välja att vara på annan plats medan arbetet pågår. Sådana arbeten får inte utföras under lördagar eller söndagar.

•    Byggmaterial och byggavfall får inte förvaras i trapphuset. Trapphus och hissar ska städas dagligen vid nedsmutsning. Lägenhetsinnehavaren ansvarar för skador på hissar som orsakar av renoveringsarbetet. Detta ska omedelbart anmälas till styrelsen.

•    Byggavfall från renoveringen får inte lämnas i återvinningsrummet. Byggavfall som ställs på trottoaren får inte stå kvar över helger.

•    Dammiga arbetsmoment. Rivning av våtrum, kök, väggar mm. är ofta mycket dammiga. För att undvika skador på ventilationsaggregat ska lock tillfälligt sättas på frånluftsdonen i lägenheten.

Bostadsrättshavaren är skyldig att informera anlitade hantverkare om föreningens regler för genomförandet av renoveringsarbeten.

KONTROLL OCH DOKUMENTATION AV BADRUMSRENOVERING 
När renoveringen är klart ska föreningen godkänna de åtgärder som gjorts. För godkänna en genomförd förändring ska följande dokumentation lämnas till styrelsen.

•    Beskrivning av ombyggnaden – som den faktiskt blev. I förekommande fall ska uppdaterade relationsritningar redovisas.
•   Fotodokumentation avseende: 1) tätskikt före och efter arbetet, samt i förekommande fall 2) rörläggning före och efter gjutning.
•    Intyg med uppgift om de anlitade entreprenörernas behörighet.
•    Signerade egenkontroller från de entreprenörer som anlitats.
•    Besiktningsutlåtande.

Ett godkännande av ett genomfört renoveringsarbete ges av styrelsen först när en komplett dokumentation lämnats in. Styrelsens godkännande meddelas skriftligt till bostadsrättshavaren.

En ombyggnation som saknar tillstånd eller utförts på felaktigt sätt kan beivras av föreningen, som med stöd av stadgarna kan komma att tvinga bostadsrättsinnehavaren att återställa lägenheten i ursprungligt skick. 

Observera att man som lägenhetsinnehavare är ansvarig även för de ändringar som tidigare bostadsrättshavare till lägenheten gjort (se stadgarna § 36).