Allmänt om bostadsrättsföreningar

En bostadsrättsförening kan kort beskrivas som ett bostadsförvaltningsföretag vars verksamhet bedrivs i form av en ekonomisk förening. Att det är en ekonomisk förening innebär att det är medlemmarna i föreningen som är föreningens huvudmän (”ägare”) och som på den årliga föreningsstämman utser styrelse och fastställer föreningens årsredovisning. 

Bostadsrättsföreningars verksamhet regleras av två lagar; dels Bostadsrättslagen (SFS 1991:614), samt Lag om Ekonomiska föreningar (SFS 2018:67). Bostadsrättslagen tar bl.a. upp ansvarsförhållanden mellan föreningen och enskilda medlemmar. Föreningens organisation och de arbetsuppgifter som styrelsen har, styrs av lag om Ekonomiska föreningar. Skattelagstiftning och annan lagstiftning påverkar naturligtvis också verksamheten, liksom kommunala bestämmelser. 

Föreningens stadgar anger  ramar och formella förutsättningar för föreningens verksamhet. Det gäller de formella krav som ställs på verksamheten samt ansvarsfördelningen mellan föreningen och enskilda bostadsrättshavare, bl.a. vad gäller lägenheternas skötsel. Om något är lagreglerat, så gäller lagstiftning alltid före stadgarna. 

Föreningens nu gällande stadgar följer den mall som utarbetats av Bostadsrätterna. 

Att en bostadsrättsförening är en typ av företag innebär att verksamheten ska skötas på ett ändamålsenligt och professionellt sätt. Men det finns några särdrag som utmärker bostadsrättsföreningar jämfört med andra typer av företag:

  • Syftet är inte att generera vinst till en extern ägare; i stället är verksamhetens ekonomiska mål att hålla medlemmarnas årsavgift till föreningen på en så låg och långsiktigt stabil nivå som möjligt.
  • Styrelsen är både föreningens beslutande och exekutiva funktion, dvs. styrelsen ska även se till att de beslut som fattas genomförs. Men det är inte styrelsen som utför det konkreta arbetet; i stället har föreningen genom styrelsen avtal med olika entreprenörer som sköter den dagliga driften och genomför de åtgärder som styrelsen beslutat.
  • Förutom att fatta beslut om budget, avgifter, skötseln av fastigheten m.m., så består styrelsens arbete av att administrera och koordinera verksamheten så att den bedrivs i enlighet med gällande lagar, föreningens stadgar och stämmans beslut. 
  • Bostadsrättsföreningar förvaltar ekonomiska värden med stor betydelse både för föreningen och enskilda medlemmar. Att sitta i styrelsen för en bostadsrättsförening skiljer sig därför väsentligt från uppdraget att sitta i styrelsen för en ideell, intressebaserad förening.

I det här avsnittet ges en övergripande information om en del formella bestämmelser som rör föreningen, samt vissa administrativa rutiner som det är bra för dig som medlem/boende att känna till.