Lägenheter
Som bostadsrättshavare har man ansvar för allt inre underhåll i lägenheten, exempelvis målning och tapetsering, byte av köksutrustning och annat.
Förenklat kan sägas att det som avgränsar lägenheten från fastigheten (som är föreningens ansvar) är ytskikten inne i lägenheten. I stadgarnas 35§ finns en förteckning över de komponenter och funktioner i lägenheten som är bostadsrättshavarens ansvar, se även nedan.
Ibland kanske man vill göra större renoveringar. Information om detta finns i på fliken "Underhåll och reparationer". Kontakta alltid styrelsen om du är det minsta osäker på om de förändringar du avser att göra är godkända.
ANSVARSFÖRDELNING
Alla bostadsrättshavaren ska på egen bekostnad hålla lägenheten i gott skick, se §35 i stadgarna. Detta ansvar gäller även mark, förråd och andra lägenhetskomplement som ingår i upplåtelsen.
Bostadsrättshavaren är skyldig att följa de anvisningar som föreningen ger beträffande installationer för avlopp, värme, elektricitet, vatten och ventilation i lägenheten. Detta gäller även anvisningar rörande mark som ingår i upplåtelsen.
Bostadsrättshavaren svarar sålunda för underhåll och reparationer av bland annat:
• ytbeläggning på rummens alla väggar, golv och tak jämte underliggande ytbehandling, som krävs för att anbringa ytbeläggningen på ett fackmannamässigt sätt
• icke bärande innerväggar
• undertak som bostadsrättshavaren försett lägenheten med
• till fönster hörande beslag, gångjärn, handtag, låsanordningar inklusive nycklar, persienner, vädringsfilter och tätningslister samt all målning förutom utvändig målning och kittning av fönster. För skada på fönster med tillhörande karm genom inbrott eller annan åverkan svarar bostadsrättshavaren.
• till ytterdörr hörande beslag, gångjärn, handtag, ringklocka, och låsanordningar inklusive nycklar, all målning med undantag för målning av ytterdörrens utsida, motsvarande gäller för balkong- eller altandörr. För skada på ytterdörr med tillhörande karm genom inbrott eller annan åverkan svarar bostadsrättshavaren, motsvarande gäller för balkong- eller altandörr samt lucka till postfack,
• inglasningspartier som föreningen eller bostadsrättshavare försett lägenheten med
• trall på terrasser som föreningen försett lägenheten med
• innerdörrar och säkerhetsgrindar
• lister, foder och stuckaturer
• i fråga om vattenfyllda radiatorer svarar bostadsrättshavaren endast för målning
• elektrisk golvvärme, med samtliga ingående komponenter, som bostadsrättshavare försett lägenheten med
• ledningar för vatten och avlopp samt ventilationskanaler, till de delar dessa är åtkomliga inne i lägenheten och betjänar endast bostadsrättshavarens lägenhet
• lägenhetens elcentral (säkringsskåp) och därifrån utgående elledningar, kanalisationer, kopplingsdosor, brytare, eluttag och fasta armaturer i lägenheten
• installationer för informationsöverföring (telefon, kabel-tv, data med mera) som är åtkomliga i lägenheten
• byte av filter i tilluftsdon,
• brandvarnare.
I badrum, duschrum eller annat våtrum samt i WC svarar bostadsrättshavaren därutöver bland annat även för:
• fuktisolerande skikt
• inredning och belysningsarmaturer
• vitvaror och sanitetsporslin
• klämring till golvbrunn, rensning av golvbrunn och vattenlås
• tvättmaskin inklusive ledningar och anslutningskopplingar på vattenledning
• kranar och avstängningsventiler
• elektrisk handdukstork.
I kök eller motsvarande utrymme svarar bostadsrättshavaren för all inredning och utrustning såsom bland annat:
• vitvaror
• spiskåpa
• rensning av vattenlås
• diskmaskin inklusive ledningar och anslutningskopplingar på vattenledning
• kranar och avstängningsventiler.
AVLOPP
Avloppsledningar inom lägenheten är lägenhetsinnehavarens ansvar. Tänk på att vattenlåsen i avlopp till diskbänk, diskmaskin, tvättställ, tvättmaskin och dusch måste rensas regelbundet för att förhindra stopp i rörsystemet. Var uppmärksam på dålig avrinning och rengör/rensa avloppen vid behov.
Föreningen gör med ca 6 års intervall en stamspolning av alla avloppsledningar i fastigheten. I denna inkluderas även ledningar som ligger inom lägenheterna. Vid detta arbete behöver föreningen få tillträde till alla lägenheter. Får föreningen inte tillträde måste du själv bekosta rensning om det skulle bli stopp.
BADRUM
Badrummen i fastigheten är utrustade med vattenburen golvvärme s.k. komfortvärme. Denna är ansluten till fastighetens värmesystem.
Komfortvärmen är till för att torka ur badrummet. Den ska inte förväxlas med elektrisk golvvärme, som går att reglera individuellt i varje lägenhet.
För att renovera badrum, t.ex. byta ut kakel och klinker, krävs tillstånd (se avsnittet bygga om och renovera). Skälet är att badrumsrenoveringar påverkar lägenheternas tätskikt. Bristfälligt utförda arbeten i våtutrymmen kan medföra vattenskador som är mycket kostsamma att åtgärda.
BALKONGER OCH FASAD
Balkongräcket, balkongplattan och fasaden är föreningens ansvar. Om du vill montera något på din balkong eller i fasaden måste du inhämta styrelsen tillstånd. Titta inte på vad dina grannar har satt upp, det är ingen garanti för att det är tillåtet.
Detta är tillåtet:
• Markiser får endast sättas upp efter ansökan och tillstånd från styrelsen. Arbetet ska utföras av fackman. Markiser ska ha färgkoden Sandatex 79. En ansvarsförbindelse måste även tecknas. Kontakta styrelsen så får du veta mer.
• Balkongskydd får sättas upp utan särskilt tillstånd, förutsatt att de har samma färgkod som markiser, dvs. Sandatex 79.
• Insynsskydd får sättas upp på en sida av balkongen. Det får vara högst 140 cm (mätt från balkongplattan). Skydden bör ha samma färg som markiser och balkongskydd, dvs. ljust grå, men kan även vara ljust bruna (som i bambu) eller vita.
• Blomlådor får hängas upp på balkongräcket – förutsatt att de hänger in mot balkongen.
• Julbelysningar får sättas upp, förutsatt att belysningarna inte fästs in i fasaden. Undvik blinkande belysningar eftersom det kan störa dina grannar.
Det är inte tillåtet att:
• Borra eller spika upp fästanordningar i fasaden. Skälet är att det kan ge upphov till allvarliga fuktskador i fasaden som är byggd med s.k. enstegstätning.
• Sätta upp luftkonditionering/AC-aggregat på balkongen.
• Måla undersidan av ovanförliggande balkongplatta.
• Spola av balkongen eller vattna blomlådor m.m. så att vatten rinner ner till grannen/grannarna som har balkongen under.
• Avfyra raketer och fyrverkerier. Det är inte heller tillåtet att använda innergården eller förenings mark som avfyrningsramp.
• Sätta upp anordning för matning av småfåglar på balkongräcket, eftersom det finns risk för nedsmutsning på grannars balkonger.
Om du redan satt upp något på din balkong som du är osäker på om det kan godkännas, hör av dig till styrelsen.
BOSTADSRÄTTSTILLÄGG I HEMFÖRSÄKRINGEN
För att skydda din lägenhet och din egendom om det skulle inträffa en skada är det viktigt att du har en hemförsäkring. Kontrollera med ditt försäkringsbolag att du är försäkrad på bästa sätt.
Observera att du rekommenderas ha ett s.k. bostadsrättstillägg kopplat till i din hemförsäkring. Detta täcker skador på den utrustning som finns i lägenheten (kylskåp, frys m.m.), men också om det skulle inträffa vattenskador som påverkar betongbjälklaget t.ex. genom att det rinner ut vatten från en trasig frys eller diskmaskin. Sådana skador kan komma smygande och är mycket kostsamma att åtgärda.
BRANDSÄKERHET
Alla lägenheter är utrustade med minst en brandvarnare. Kontrollera den med jämna mellanrum och byt ut batterier vid behov. Det är också önskvärt att du har brandsläckare och brandfiltar lätt tillgängliga i lägenheten.
I fastigheten finns pulverbrandsläckare utplacerade på fyra ställen. Tre i garaget: en vid garageuppfarten, samt en vid utgångarna mot port 79 och till port 93. En brandsläckare finns i tvättstugan.
Av utrymnings- och brandskäl får möbler, barnvagnar, däck och andra föremål inte förvaras i garaget, i trapphus eller i korridorer i källaren. Brandfarliga vätskor får inte heller förvaras i lösa kärl i garaget.
BREDBAND
Alla lägenheter har tillgång till bredband, f.n. med 100 Mbit/sekund, samt e-post, genom Ownit AB. Abonnemanget ingår i månadsavgiften till föreningen. Bredband beställs på www.ownit.se/kundservice. Felanmälan görs på telefon 08-525 073 00.
ELFEL I LÄGENHETER
Blir det strömavbrott i lägenheten beror det mest troligt på att det en säkring gått sönder. Kontrollera först elskåpet i lägenheten, där finns automatsäkringar och jordfelsbrytare. Återställ dessa om de lösts ut.
Om problemet kvarstår har sannolikt en huvudsäkring i elcentralen gått sönder. Elcentralen ligger i källarplanet. När du kontrollerat säkringarna i lägenhetens elskåp och problemet kvarstår: kontakta någon i styrelsen enligt de anslag som finns i varje port.
Fastighetsskötare eller jourmontör ska inte tillkallas, alternativt kan det göras på egen bekostnad.
FASADEN
Fastighetens fasad är byggd med s.k. enstegstätning. På grund av konstruktionens beskaffenhet är risken stor att även mindre ingrepp i den putsade fasaden leder till kostsamma fuktskador.
Därför är det absolut förbjudet att borra, spika eller på annat sätt göra åverkan på fasaden. Detta gäller även på de delar av fasaden som ligger i anslutning till en lägenhets balkong och/eller terrass.
FÖNSTER OCH DAMMLISTER
Lägenhetens fönster är, bortsett från utvändig målning, medlemmens ansvar.
Fastigheten har energibesparande treglasfönster. Mellan de två öppningsbara fönsterbågarna sitter dammlister som filtrerar bort damm och smutspartiklar. Detta minskar behovet av fönsterputsning och rengöring av persienner. Eftersom listerna åldras behöver de bytas ut med jämna mellanrum.
För att undvika kondens mellan fönsterbågarna ska dammlisterna inte vara helt lufttäta. När nya lister monteras ska det finnas öppningar på ca 5 cm i varje hörn av fönstret.
GOLVKLINKERS
Klinkergolv ger ett ökat stegljud som är störande för grannar i lägenheten under. Därför tillåts klinkergolv endast i lägenheternas badrum samt på en begränsad yta (1 kvm) i hallen.
INDIVIDUELL MÄTNING OCH DEBITERING AV EL
Föreningen har individuell mätning och debitering av lägenheternas elförbrukning (IMD). Det innebär att lägenhetens elförbrukning debiteras genom föreningen. Något separat abonnemang för el behövs därför inte. Cirka 25 % av den totala elförbrukningen i fastigheten produceras av den solcellsanläggning som föreningen installerat på fastighetens tak.
Lägenhetens elförbrukning kan följas genom en app från Home Solutions. Denna kan laddas ner från Appstore eller Google Play. Kontakta styrelsen för att aktivera ditt konto.
Inför varje år fastställer styrelsen den förbrukningsavgift som debiteras för förbrukad el i lägenheterna. Kostnaden för uppmätt elförbrukning faktureras, med två månaders eftersläpning, tillsammans med månadsavgiften av vår ekonomiska förvaltare.
INGLASNING AV BALKONGER
Inglasning av balkong kräver bygglov från kommunen. Detta ska lägenhetsinnehavaren själv ansöka om och bekosta. När bygglov erhållits ska du kontakta styrelsen för att få godkännande. Syftet med detta är att inglasningar i fastigheten görs på ett enhetligt sätt.
Inglasning tillåts inte av balkong som saknar ovanförliggande balkongplatta, eller för terrasser och uteplatser. För lägenheter med gemensam balkongplatta ska inglasning göras med en mellanliggande vit brandvägg.
Inglasning ska utföras på samma sätt som de befintliga, d.v.s. med ett system av stående glasskivor mellan balkongplatta och överliggande balkong.
Persienner på insidan av glaset måste vara i enlighet med glasleverantörens originalutförande. Gardiner/vepor ska vara vita.
KÖKSFLÄKT/SPISKÅPA
I köket i alla lägenheter finns en spiskåpa där frånluften från lägenheter sugs ut. På denna finns ett reglage som temporärt påverkar hur stort luftflödet är.
Observera att eftersom köksfläktar påverkar ventilationen i dina grannars lägenheter så är motoriserade köksfläktar inte tillåtna att sätta upp.
LUFTFILTER I LÄGENHETERNA
Friskluften i lägenheterna kommer genom tilluftsdon bakom ett antal radiatorer i lägenheten. I tilluftsdonen sitter ett filter som tar bort småpartiklar från den luft som sugs in.
Filtren kan rengöras med dammsugare, men bör bytas vartannat år. Som lägenhetsinnehavare ansvarar du för byte av filter. Sådana kan beställas t.ex. från Acticon.
LÅS I SERVICELÄGE
Att sätta cylinderlåset i serviceläge gör att en behörig fastighetsskötare kan ta sig in i lägenheten med en särskild servicenyckel utan att du behöver lämna ifrån dig nycklar till cylinderlåset.
Serviceläget ställs in på följande sätt: Lås endast cylinderlåset i dörren. Vrid sedan nyckeln tillbaka till läget ”tio i fyra”, och dra ut nyckeln. Låset är nu ställt i ”serviceläge”.
LÄGENHETSFÖRRÅD
Till alla lägenheter hör ett lägenhetsförråd i källarplanet. Förrådet ska alltid vara låst även om det är tomt.
Förvara inte värdefulla föremål i lägenhetsförrådet. Eftersom luftfuktigheten under delar av året kan vara hög i källarutrymmen, finns risk för mögelbildning. Därför ska föremål placeras så att luft kan cirkulera i utrymmet. Undvik att ställa kartonger direkt på betonggolvet.
Det är inte tillåtet att förvara brandfarligt material (bensin, fotogen etc.) i förrådet. Gasoltuber som rymmer mer än fem liter får inte heller förvaras i källarförråd eller lägenheter (inklusive balkonger).
LÄGENHETSNUMMER
Föreningen har interna, tresiffriga lägenhetsnummer som är knutna till respektive trappuppgång/port. I folkbokföringen används lägenhetsbeteckningar med fyra siffror som är kopplade till den gatuadress som lägenheten har och det våningsplan lägenheten ligger på.
Det är de interna lägenhetsnumren som ska användas i kommunikation, t.ex. med Fastum AB om avgifter och till Alova i samband med felanmälningar.
De markeringar av lägenhetsnummer som finns på dörrkarmen utanför respektive lägenhet får inte tas bort.
LÄGENHETSPÄRM
Till varje lägenhet bör det finnas en lägenhetspärm. Pärmen innehåller manualer för utrustning och information om skötsel som fanns i samband med den första inflyttningen i lägenheten. Vid överlåtelse av bostadsrätten ska lägenhetspärmen följa med till den nya lägenhetsinnehavaren.
LÄGENHETSREGISTER
Som bostadsrättshavare har du rätt att få utdrag ur lägenhetsförteckningen, dock endast avseende den egna bostadsrättslägenheten. Ett sådan utdrag kan beställas från Fastums servicecenter på www.90220.se.
MARKISER
Det är tillåtet att sätta upp markiser på balkongerna och över uteplatser. Eftersom markiser monteras i fasaden krävsdock att godkännande i förväg från styrelsen och arbetet ska utföras av fackman. Ett särskilt avtal ska också finnas mellan lägenhetsinnehavaren och föreningen.
NAMN PÅ DÖRREN/BREVLÅDAN/PORTEN
Om du ändrat efternamn, namnet är felstavat eller sambos namn ska läggas till etc., ska de ha samma utformning de befintliga. Kontakta Alova för att sätta upp namnet.
Förutom vid tillträdet till en lägenhet bekostas sådana ändringar av lägenhetsinnehavaren.
Har du sidoverksamhet du bedriver hemifrån får du ha firmanamnet på din egen dörr och på brevlådan i porten, men inte på informationstavlan för boende som finns i porten.
NYCKLAR
Fastigheten har genom föreningens låsentreprenör (RÅSÄK) ett nyckelsystem som omfattar cylinderlåsen i alla dörrar i fastigheten, både till lägenhetere och i allmänna utrymmen.
Till varje lägenhet hör nycklar som går till cylinderlåset och tillhållarlåset. Vidare har varje lägenhet nycklar till källardörrar, samt till postboxen och bokningscylinder till tvättstugan. Har du garageplats får du också tillgång till en garagenyckel.
Behöver du fler nycklar till cylinderlåset måste du beställa dessa genom styrelsen. Detta eftersom nycklarna är spärrade. Tillhållarlåset kan dock bytas av lägenhetsinnehavare.
Vill du ha kontroll på samtliga nycklar som tagits ut till cylinderlåset för din lägenhet, rekommenderar vi att du vid inflyttning byter cylinder. Kontakta i så fall föreningen. Byte bekostas av lägenhetsinnehavare.
Flyttar du från föreningen måste du lämna tillbaka garagenycklar samt fjärrkontrollen till garageporten till föreningen och övriga nycklar till den nya lägenhetsinnehavaren.
OVK
OVK står för obligatorisk ventilationskontroll. Det är en myndighetsbesiktning av hela fastighetens ventilationssystem som föreningen gör vart sjätte år. Då kontrolleras att luftflödena i varje enskild lägenhet uppfyller de myndighetskrav som finns.
Observera att det inte är tillåtet att ändra flödet i de frånluftsdon som finns i lägenhet (ett i varje badrum samt ett vid spiskåpan). Systemet är injusterat vid den OVK som gjorts, och ändringar riskerar att påverka luftkvalitén i dina grannars lägenheter.
PORTKODER
Koder till entrédörrarna i portarna byts med jämna mellanrum. Koden är en säkerhet för att obehöriga inte tar sig in i fastigheten. De får därför inte spridas i onödan. Nya portkoder meddelas via mejl.
SÄKERHETSDÖRRAR
Alla lägenheter är utrustade med säkerhetsdörr, klass 2. Informera ditt försäkringsbolag om detta eftersom det kan ge billigare hemförsäkring/lägre självrisk.
TERRASSER OCH UTEPLATSER
En del lägenheter i fastigheten är utrustade med terrass eller uteplats. För dessa gäller samma regler som för balkonger. Observera att det är lägenhetsinnehavaren som ansvarar för skötsel och underhåll av trätrall på terrasser och för plattor på uteplatser.
TV-ABONNEMANG
Föreningen har avtal med Tele2 om gruppanslutning av samtliga lägenheter i ett gemensamt kabel-TV-nät. Alla lägenheter har därför tillgång till ett digitalt grundutbud. Möjlighet finns även att individuellt teckna abonnemang om andra kanalpaket. För mer information, se www.tele2.se.
VATTENSKADOR
Om det inträffar en vattenskada i din lägenhet är det viktigt att den åtgärdas så snabbt som möjligt.
• Vid en öppen skada med rinnande vatten under dagtid kontaktar du Alova. Inträffar skadan på annan tid, kontakta jourservice, telefonnummer finns i portarna. Kontakta alltid också någon i styrelsen.
• Vid misstänkta vattenskador av mindre art kontaktar du först styrelsen varefter en styrelseledamot inspekterar skadan och ger rekommendationer om åtgärder.
Råkar du ut för en vattenskada som du misstänker har inträffat i en grannlägenhet, kontakta din granne för att genomföra ovanstående åtgärder.
Det är också viktigt att du kontaktar ditt försäkringsbolag för inspektion och åtgärder.
VENTILATION OCH FLÄKTAR
Friskluften i lägenheterna kommer genom tilluftsdon som sitter bakom ett antal radiatorer i lägenheten. Det är inte tillåtet att täcka för tilluftsdonen eller ändra inställningen för luftflödet eftersom hela fastighetens ventilationssystem då kan störas.
Tilluften sugs ut genom ventiler i kök, badrum och toalett. Frånluftsdonen är anslutna till fastighetens centrala fläktar. Eftersom det är viktigt att inte störa balansen i ventilationssystemet är det förbjudet att installera motordrivna fläktar, t.ex. i köket. Det är inte heller tillåtet att ändra frånluftsdonens inställning.
VITVAROR I LÄGENHETEN
Bostadsrättsinnehavaren ansvarar själv för lägenhetens vitvaror och ersätter dessa om de går sönder.
VÄRME
Ett enkelt sätt att kontrollera om en radiator fungerar som det ska är att känna efter om den är varmare upptill och svalare nedtill. Om det är tvärtom – kallt upptill och varmt nedtill – behöver elementet troligen luftas. Du får lufta elementet själv. Men det är inte tillåtet att göra några andra ingrepp i elementet eller de termostater som reglerar värmen.
Det är också bra om du ”motionerar” termostaterna på elementen någon gång varje år. Detta görs genom att vrida termostatens reglage fram och tillbaka ett antal gånger. Om detta inte görs finns risk att termostaten fastnar i ett visst läge och därför inte fungerar som den ska.
Tänk på att vid hastiga växlingar i utomhustemperaturen så tar det lite tid innan fastighetens värmesystem hinner anpassa sig. Då kan lägenheten tillfälligt upplevas som kall eller för varm.
Tänk också på att möbler och gardiner som placeras framför element förhindrar luftcirkulation och därför påverkar inomhustemperaturen.