Ekonomi och förvaltning
I det här avsnittet ges en övergripande information om frågor som rör föreningen, samt vissa administrativa rutiner som det är bra för dig som medlem/boende att känna till. Du kan också läsa mer i föreningens stadgar.
EKONOMISK FÖRVALTNING GENOM FASTUM
Styrelsen har avtal med Fastum AB som sköter föreningens ekonomiska förvaltning. Det innebär att Fastum ansvarar för föreningens löpande ekonomihanteringen (debiteringen av månadsavgifter, bokföring, betalning av fakturor m.m.).
Har du frågor om din avgift eller dina avier kontaktar du Fastums servicecenter (telefon 90220 utan riktnummer). På månadsfakturan från Fastum finns också kostnaden för lägenhetens elförbrukning som debiteras genom föreningen (se nedan). Fastum kan skicka ut månadsfakturan med vanlig post, men tar då ut en extra avgift. Smidigast är att få månadsfakturen via e-post.
Betala månadsfakturan i tid! Alla missade avgifter lämnas, efter en skriftlig påminnelse, till inkasso. Anmäl därför betalning av månadsavgift till autogiro, det förenklar både för dig och för föreningen. Information om autogiro finns på www.fastum.se.
Om du betalar månadsfakturan via internet så var noga med att få med rätt OCR-nummer. Observera att varje månadsavi har olika OCR-nummer. Kontakta Fastum om någon inbetalningsuppgift inte stämmer.
Fastum sköter också föreningens lägenhetsregister, samt avtal och hyror för föreningens garage- och parkeringsplatser. Har du frågor kring sådana frågor, kontakta Fastums servicecenter, https://90220.se/. Utdrag ur lägenhetsregistret för din egen lägenhet kan du själv beställa på webben.
FÖRENINGENS EKONOMI OCH MÅNADSAVGIFTER
Information om föreningens ekonomi finns i den senaste årsredovisningen. Denna skickas ut till alla medlemmar inför varje föreningsstämma. Den finns även tillgänglig för de fem senaste åren på föreningens webbplats www.brflovisedal1.se.
I november varje år fastställer styrelsen föreningens budget för det kommande verksamhetsåret. Då beslutas också de månadsavgifter som debiteras föreningens lägenheter det kommande året. Månadsavgiften grundas på de andelstal för varje lägenhet som fastställts i föreningen ekonomiska plan.
I samband med budgetbeslutet fastställs också det internpris för el (kr/kWh) som debiteras lägenhetsinnehavarna för lägenhetens uppmätta förbrukning, samt det pris som tas ut för laddning av elbilar i garaget.
FÖRENINGSINFORMATION
För att styrelsen snabbt ska kunna nå ut med information till lägenhetsinnehavare är det viktigt att du registrerar din mejladress, se information på föreningens webbplats. Skriftlig föreningsinformation om aktuella frågor, bl.a. till föreningsstämman skickas ut per mejl 4–6 gånger per år.
FÖRENINGSSTÄMMA
Ordinarie föreningsstämma hålls årligen i andra halvan av maj månad. Information med uppgift om datum meddelas ca 3 månader före stämman. Vid föreningsstämman behandlas styrelsens årsredovisning för det föregående verksamhetsåret. Även styrelsens förslag i större frågor behandlas, liksom de motioner med förslag som enskilda medlemmar fört fram.
Formell kallelse till föreningsstämman med dagordning för stämman mejlas enligt stadgarna ut tidigast 6 och senast 4 veckor före stämman. Årsredovisningen och annat underlag som ska behandlas på stämman (revisionsberättelse, eventuella förslag från styrelsen samt motioner från medlemmar) finns tillgängliga på hemsidan minst 2 veckor före stämman. Dagordning samt annat skriftligt underlag skickas även ut per mejl.
Föreningsstämman är ett tillfälle för dig som medlem att påverka ditt boende! Vid stämman väljs styrelseledamöter och suppleanter, valberedning och revisorer, vidare behandlas styrelsens förslag i viktigare frågor samt eventuella motioner från medlemmar. På stämman finns också möjlighet att mer informellt diskutera frågor av gemensamt intresse.
Vid föreningsstämman har varje medlem en röst. Innehar flera medlemmar bostadsrätten gemensamt så har de bara en röst tillsammans. Kan du inte själv delta på föreningsstämman kan du företrädas av ombud. Regler för detta framgår av stadgarna.
GDPR
Föreningen och de entreprenörer som styrelsen anlitar hanterar personuppgifter i enlighet med GDPR. I samband med tillträdet till er nya lägenhet har vi satt upp nya medlemmar på föreningen mejllista för utskick av information från föreningen. Mejllistan används enbart för interna utskick och lämnas inte ut till utomstående.
MEDLEMSKAP I FÖRENINGEN
Endast den som beviljats medlemskap i föreningen kan vara innehavare av bostadsrätt. Medlemskap kan beviljas fysisk person som övertar bostadsrätt i föreningens hus. Juridiska personer beviljas ej medlemskap.
Den som en bostadsrätt har övergått till får inte vägras medlemskap i föreningen om föreningen skäligen bör godta förvärvaren som bostadsrättshavare. Föreningen har enligt stadgarna även rätt att vägra medlemskap till person som inte för egen del avser att permanent bosätta sig i lägenheten.
Vid överlåtelse av bostadsrätt medges medlemskap för högst två bostadsrättshavare. I syfte att underlätta för unga vuxna att komma in på bostadsmarknaden kan tre delägare medges, förutsatt att det gäller ägarkonstellationen föräldrar–barn.
MOTIONER
Motioner till föreningsstämman ska vara skriftliga och lämnas till styrelsen senast vid tidpunkt som anges i stadgarna, eller den senare tidpunkt som styrelsen meddelar.
Tänk på att alla synpunkter och förslag inte behöver gå via föreningsstämman! Många gånger är det både enklare och snabbare att föra fram synpunkter och förslag direkt till styrelsen. Motioner bör därför avse större, principiella frågor av allmänt intresse i hela föreningen.
Motioner ska innehålla motionärens namn, lägenhetsnummer, samt en tydlig motivering för det förslag som förs fram.
NYTTJANDERÄTT TILL LÄGENHET
Det är föreningen som äger fastigheten och därmed husets alla lägenheter. Som bostadsrättshavare har man förvärvat rätten att bo i en viss lägenhet. Bostadsrättslagen ger bostadsrättshavare en stark nyttjanderätt till sin lägenhet. Det är denna nyttjanderätt som kan överlåtas (”säljas”) till annan person.
Nyttjanderätten kan dock förverkas om medlemmen inte sköter sina förpliktelser till föreningen, exempelvis vid upprepade försenade inbetalningar, eller allvarliga och återkommande störningar. Detta regleras av bostadsrättslagen.
STADGAR
Gällande stadgar för Brf Lovisedal 1 är enhlligt antagna på ordinarie föreningsstämman 2024-05-29 och därefter en extra föreningsstämma 2024-06-19. Stadgarna registrerades av Bolagsverket 2024-08-29, och finns tillgängliga på föreningens webbplats.
Vi rekommenderar alla att läsa igenom stadgarna eftersom de innehåller viktig information om föreningen och ditt boende!
VALBEREDNING
Styrelsen väljs på föreningsstämman på förslag av den valberedning som utsetts av föregående årsstämma. Hör av dig till valberedningen om du är intresserad av att medverka i arbetet att sköta om vår förening och fastighet.
WEBBPLATS
Brf Lovisedal 1´s webbplats är www.brflovisedal1.se. På hemsidan finns allmän information om föreningen, kontaktuppgifter till styrelsen, information med länkar om felanmälning, årsredovisningar och stämmoprotokoll och annat som kan vara bra att veta om föreningen.
ÅRSREDOVISNING
Brf Lovisedal 1’s räkenskapsår är kalenderåret. Årsredovisning skickas ut i samband med föreningsstämman till alla medlemmar. Tidigare årsredovisningar fem år bakåt finns tillgängliga på föreningens webbplats.
ÖVERLÅTELSE
Om du avser att överlåta (”sälja”) din bostadsrätt är det ditt ansvar att se till att styrelsen ges tillräcklig tid att pröva frågan om medlemskap för den som bostadsrätten överlåts till.
Överlåtelseavgiften är 2,5 % av prisbasbeloppet och pantsättningsavgiften 1,0 % av prisbasbeloppet per pant (pantbrev). Dessa avgifter belastar köparen av bostadsrätten och tillfaller Fastum som en administrationsavgift.